Zwanger in Nijmegen

geboorte & bevallen

Geboorte & Bevallen

De een kijkt ernaar uit, de ander kijkt er verschrikkelijk tegenop. En negen van de tien keer is het niet wat je ervan verwacht had (zowel in positieve als helaas ook in negatieve zin). Het is dan ook niet voor niets een ‘life event’ die je hooguit een paar keer in je leven meemaakt. En elke keer is weer anders. In het blog zul je straks ervaringen van anderen kunnen gaan lezen, maar hieronder vind je informatie over waarmee je je op de bevalling kunt voorbereiden.

>> Lees (of kijk!) snel even meer over de verloop van een standaard bevalling.

Heb je aanvullingen voor dit lijstje? Laat het ons weten!

Hou de regie over je bevalling!

lees ook het artikel van Ouders van Nu.

Verloop van een bevalling

Een gedetailleerde beschrijving van wat er exact gebeurt tijdens jouw bevalling is nog onbekend, maar een globale beschrijving van wat je ongeveer te wachten staat kunnen we wel geven.

bevallen geboorte Nijmegen zwanger

De normale periode van bevallen ligt tussen de 37 en 42 weken, dus drie weken vóór de uitgerekende datum en twee weken erna. Het verloop van de bevalling is afhankelijk van veel factoren. Veruit de meeste bevallingen starten met het optreden van weeën. In het begin zal er langere tijd tussen de weeën zitten. Gaandeweg wordt de tijd tussen de weeën korter en komen ze vaker op elkaar. Naast de frequentie, zal ook de kracht en de duur van een wee toenemen. Bij slechts 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen en het verliezen van vruchtwater.
De weeën zorgen voor de ontsluiting: de baarmoedermond wordt weker, verstrijkt en gaat open van nul tot 10 centimeter. De gehele ontsluitingsfase duurt gemiddeld 8-24 uur (primi) / 2-10 uur (multi).
Na volledige ontsluiting start de uitdrijvingsfase. De meeste vrouwen ervaren dan een niet-tegen-te-houden-drukgevoel, oftewel persdrang. Tijdens deze fase zakt het hoofdje van de baby dieper in het bekken en zal het uiteindelijk geboren worden. Deze fase duurt gemiddeld 30-90 minuten (primi) / 1-30 minuten (multi).
Na de geboorte van je kind volgt nog de ‘geboorte’ van je placenta. Door samentrekkingen van de baarmoeder raakt de placenta los van de baarmoederwand. Met een beetje meepersen duurt deze fase zo’n 30 minuten.