Verloskundige

De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap en bereidt je voor op je bevalling. Hij/zij houdt jouw gezondheid en die van je baby in de gaten. Met vragen over je zwangerschap kun je altijd bij je verloskundige terecht. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken bij een verloskundige bij jou in de buurt (klik hier voor een overzicht van alle verloskundigenpraktijken in de regio).

Controles

Gedurende de gehele zwangerschap controleert de verloskundige regelmatig het verloop van je zwangerschap. De gezondheid van jou en je baby wordt gecheckt en er wordt ook gevraagd naar hoe je je voelt en hoe jij (en je partner) de zwangerschap beleeft. Je kunt dan ook al je vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Tevens krijg je voorlichting over onderwerpen als:

  • gezond leven
  • zorgen over de baby
  • onderzoeken
  • regelzaken
  • bevallen
  • voeding baby
  • anticonceptie na de bevalling

Tijdens de eerste helft van de zwangerschap vinden de controles om de vier weken plaats. Daarna wordt dat vaker en aan het einde van de zwangerschap is dat zelfs wekelijks.

Intake

Bij de eerste afspraak vindt de intake plaats en wordt bepaald hoe lang je al zwanger bent en daarmee wordt ook de uitgerekende datum berekend. Indien je een partner hebt is het goed als deze meekomt. De verloskundige stelt namelijk vragen om te bepalen of er een verhoogd risico op (erfelijke) aandoeningen kan zijn en of een diagnostisch onderzoek eventueel nodig is. De vragen waar je/jullie je op voor kunt bereiden:

  • Is dit je eerste zwangerschap? Zo nee, hoe zijn je eerdere zwangerschappen verlopen?
  • Wat is de eerste dag van je laatste menstruatie?
  • Je gezondheid: ziekten, operaties, bloedtransfusies, behandelingen, etc.
  • Medicijngebruik: Heb je de laatste maanden medicijnen gebruikt of bepaalde klachten (gehad)?
  • Alcohol, roken, drugs: hoe is jouw beleid hierin?
  • Gezondheid partner en familieleden: komen er ziekten, aandoeningen of afwijkingen in je familie of die van je partner voor (bijv. diabetes, taaislijmziekte, open rug, spierziekte, Downsyndroom, hartproblemen)
  • Leefomstandigheden: woon je alleen of met een partner, wat voor werk doe je, verwacht je veranderingen gedurende de zwangerschap (bijvoorbeeld op gebied van relatie, financien, huisvesting, werk).
Belangrijk bij al deze vragen: wees eerlijk! Dit komt ten goede aan de gezondheid van jezelf en je kind!

Lichamelijk onderzoek

Bij elk bezoek wordt de groei van de baarmoeder gecontroleerd. Via een doptone op je buik kan vanaf ongeveer 12 weken ook naar de hartslag van de baby geluisterd worden. In de laatste maanden voelt de verloskundige ook de ligging van de baby en de laatste weken wordt gevoeld of het hoofdje of eventueel de billetjes (bij stuitligging) van de baby indalen in het bekken.

Meestal wordt ook de bloeddruk gemeten. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar geeft soms klachten (bijvoorbeeld duizeligheid); een te hoge bloeddruk (hypertensie) daarentegen wel maar heb je waarschijnlijk zelf geen last van. Overigens is het normaal dat aan het einde van je zwangerschap de bovendruk wat hoger dan normaal is.

Tijdens de eerste en/of tweede controle wordt een echo gemaakt, de termijnecho. Hiermee kan worden bepaald hoe lang je al zwanger bent, of het hartje klopt en of er eventueel sprake is van een meerling.

Afkortingen

Veel gebruikte afkortingen zijn:

AfkortingUitleg
Intoxintoxicatie; verslaving
Bldgrpbloedgroep
ATA Terme, de uitgerekende datum
Para…hoe vaak je eerder bevallen bent
ond.onderzoeker
RRbloeddruk
AM.d.duur van de ammenorroe (uitblijven van menstruatie), oftewel: zwangerschapsduur
Cort./cortonen (+/-)harttonen van baby wel (+) of niet (-) gehoord
DT (+/-)m.b.t. doptone zijn de harttonen van baby wel (+) of niet (-) gehoord
Hoogte fundus hoogte van de baarmoeder (aantal cm boven en onder de navel)
Ssymfyse (schaambot)
Nnavel
Ball-baby is nog niet te voelen in de baarmoeder
Ball+baby is te voelen in de baarmoeder maar exacte ligging nog niet
Xxyphiod (puntje van het borstbeen)
Cbbbicaput bewegelijk boven bekkeningang = hoofdje is nog niet ingedaald
Cbibicaput bewegelijk in bekkeningang = hoofdje enigszins ingedaald
 Cvibicaput vast in bekkeningang = hoofdje is volledig ingedaald
 CIFcaput in fundo (stuitligging)

Klachten

Heb je klachten over een verloskundige? Probeer het eerst te bespreken met je verloskundige en/of je huisarts. Als je er echt niet uitkomt  kun je terecht bij een klachtenfunctionaris van Klachtverloskundige.