Zwanger in Nijmegen

cursus & voorlichting

Cursus & Voorlichting

Tijdens de lockdown zijn er diverse online initiatieven!

Er komt heel wat op je af als je zwanger bent. Zeker de eerste keer. Maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Natuurlijk is er de verloskundige die je als eerste bijstaat en er is voor al je vragen. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om begeleiding te krijgen in je onzekerheden. Maar ook als je al ervaring hebt is er voorlichtings- en cursusaanbod.

Goed geïnformeerd is goed voorbereid. Dat geeft rust en een zeker gevoel.

Lees even door voor de diverse mogelijkheden.

Voorlichting VCCN

voorlichting Ouderschap

De meeste regionale verloskundigenpraktijken hebben zich aangesloten bij de VCCN: Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen. Die VCCN biedt jou en je partner cursussen, voorlichtingen en workshops aan over de zwangerschap, de bevalling, het geven van borstvoeding en de periode na je bevalling (zie agenda). Wanneer je in de regio woont kun je je hier voor aanmelden. De voorlichtingsavonden zullen voortaan alleen online zijn.

Kosten: €10 per zwangere+partner per informatieavond.

Meer infoVCCNexternal-link en baby-proof.nl

De ‘pufclub’

VCCN organiseert ook een algemene Zwangerschapscursus, oftewel de zgn. ‘pufclub’. Dit is een leuke en zinvolle cursus tijdens je zwangerschap en bestaat totaal uit twaalf lessen en wordt onderverdeeld in een gedeelte vóór de bevalling en een gedeelte ná de bevalling.

In acht lessen van een uur komt het meeste aan bod van wat je zou willen weten over je zwangerschap én wat je nodig hebt om met vertrouwen de bevalling in te gaan. Natuurlijk oefeningen en tips voor de tijd dat je nog zwanger bent maar het accent van deze avonden ligt op de voorbereiding op de bevalling.
De cursus wordt gegeven door gespecialiseerde zwangerschapsdocenten. Met uitzondering van de partnerles is de cursus zonder partner.

Ongeveer 6-8 weken na de bevalling kom je met dezelfde groep weer bij elkaar voor vier lessen na de bevalling. Behalve dat er tijdens deze uren ruimte is om met elkaar ervaringen uit te wisselen over de bevalling en je kindje, wordt er tijdens deze lessen flink geoefend.

Voor zwangeren die deelnemen aan Centering Pregnancy en zwangeren die niet zoveel tijd hebben of die al ervaring hebben, is er de mogelijkheid van een verkorte zwangerschapscursus; in 4 lessen komen dezelfde onderwerpen aan bod.

Startdata verkorte cursus met Zoom

Waar: zie hieronder

Wanneer: vanaf week 25

Kosten: €40-60

Meer info: zwangerschapscursusexternal-link

Samen bevallen

De vereniging Samen Bevallen geeft al 30 jaar zwangerschapscursussen aan zwangeren mét hun partner omdat ze geloven in de kracht van een team. De verloskundige zal tijdens de bevalling niet continue aanwezig zijn. Vooral in de beginfase van de bevalling breng je de tijd veelal samen door.
Door tijdens de cursus alle verschillende fases van het geboorteproces te bespreken, weet je wat je te wachten staat. Vaak geeft dat al enorm veel rust. Partners wordt een een actieve, coachende rol gegeven: je blijft bij haar, helpt haar ontspannen, ook als het moeilijk voor haar is. Je kunt haar begeleiden bij de ademhalingsoefeningen en als ze ’t even niet meer ziet zitten, ben jij haar steun en toeverlaat. De cursusleidster helpt je met deze voorbereidingen om je een zo goed mogelijke start als gezin te geven.

Kosten: €150-240

Waar: gehele regio

Meer informatie: www.samenbevallen.nlexternal-link (regionijmegen@samenbevallen.nl)

Lichaam en geest in balans

Er zijn ook zwangerschapscursussen die gebaseerd zijn op westerse en oosterse stromingen. Deze houden je lichaam en geest in balans tijdens de zwangerschap. Er wordt gebruik gemaakt van beweging, do-in yoga, drukpunten, massage, ademhaling en ontspanning. En natuurlijk krijgt je alle ins en outs over bevallen en geeft de cursus je tools om met pijn om te kunnen gaan.

Kosten: €75/u

Waar: Ko-Mamaexternal-link

Modern en ontspannen ouderschap

Cursussen modern en ontspannen ouderschap: bereid je voor op de tijd na de bevalling. Te volgen tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar. 

Tijdens de cursus komen onder andere aan bod: 

 • Leer je kind begrijpen. Wat vertelt een huilende baby?
 • Slaapproblemen bij baby’s en jonge kinderen.
 • Ouderschap en praktische keuzes.
 • Leer welke kwaaltjes en klachten veel voorkomen.
 • Lange termijn ontspannen ouderschap.

Kosten: €125-175

Waar: Kleine Zakenexternal-link

Voorbereiding op de bevalling en de kraamtijd

Begeleiding rondom de zwangerschap, bevalling en de periode daarna, op een positieve en nuchtere wijze en wetenschappelijke onderbouwing. Er wordt lichaamsgericht gewerkt, met aandacht voor de emotionele beleving en persoonlijke situatie. En een ontspannen moeder zorgt voor een meer ontspannen baby!

 • minimaal 1x per week op ontspannen wijze stilstaan bij de zwangerschap
 • welke factoren zijn van invloed
 • hoe kun je deze op een positieve manier beinvloeden
 • mooie mix van yoga, theoretische informatie, ademhalingsoefeningen en ontspanning
 • bevallingsworkshop met partner (optioneel)

Kosten: €145 (10x) tot 275 (20x)

Waar: InFloreexternal-link

Online zwangerschapscursus

Heb je de tijd niet om naar een cursus op locatie te gaan, dan biedt deze online zwangerschapscursus wellicht uitkomst. Naast theorie worden er ook praktische handvaten en tips gegeven omtrent je zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

Klik hier voor leuke kortingsactie!

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Zwanger!!!
 • Kunnen meegaan in je bevalling
 • Bevallen
 • Kraamtijd
 • Voeding

Ieder onderwerp is verdeeld in meerdere video’s, zodat je zelf kunt bepalen waar jij behoefte aan hebt om te volgen. Daarnaast ontvangt per les een factsheet, waarin je de informatie kort kunt nalezen.  Tevens is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij een besloten forum met andere zwangeren. Handig om ervaringen, tips en twijfels te kunnen delen.
Uiteraard is er ook aandacht voor de partner.

Kosten: €100 (mogelijk vergoed door zorgverzekeraar)

Waar: n.v.t.

Meer informatie: Ostara Zwangerschapscursusexternal-link

Alternatief: MomenCo