Mentale begeleiding

[breadcrumb]

Voor sommigen is de bevalling en alles eromheen een dusdanig indrukwekkende gebeurtenis geweest, dat mentale begeleiding prettig of misschien zelfs noodzakelijk kan zijn. Je kunt ook gewoon moe en onzeker voelen en wat moeite hebben om al die ballen in de lucht te houden. Ook dan is het belangrijk om dit wel te benoemen. Gezond eten, voldoende buiten zijn en sporten helpt hier meestal ook heel goed bij.

“echte moeders zijn niet perfect, en perfecte moeders zijn niet echt…”

Het moeder zijn moet je ook ervaren en leren. Er wordt veel van vrouwen verwacht, maar een heleboel dingen leggen wij ons ook zelf op. Niemand die zegt dat wij perfect moeten zijn – perfecte moeders bestaan immers niet -, dat zit meestal in ons eigen hoofd. Er zijn genoeg moederschap- en balansprogramma’s te vinden die je kunnen helpen, maar ga ook dan éérst naar je eigen huisarts.

En waar moet je naartoe als je kindje bent verloren, op welke manier dan ook? Specialistische begeleiding door ervaringsdeskundigen zijn dan misschien wel het meest wenselijk.

Eenzaam

Je bent echt niet de eerste new born mom die zich eenzaam voelt. Stond je eerst nog midden in het leven, ging je uit, had je een uitgebreid sociaal netwerk. En nu zit je daar op de bank. Of lig je in je bed. Doodmoe van die nachtelijke onderbrekingen. Geen puf om de deur uit te gaan. En niemand die langskomt. Alleen nog je online sociale leven lijkt nog iets van doorgang te hebben, maar ook dat is eigenlijk al te veel. Kortom, je voelt je eenzaam. Hoe kom je daar bovenop? Wel door actie te ondernemen, want niemand die in jouw hoofd kan kijken om te weten wat daar in omgaat. Het Moedercafé Wijchen en SAAM in Nijmegen is ooit opgericht om hier stem aan te geven. Maar ook de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau kan naar je luisteren en eventueel adviseren.

Trauma healing

Ook al lijkt het allemaal zo goed te zijn gegaan, toch kan ook dan het krijgen van een kind een traumatische reactie opleveren. De gevolgen worden soms pas veel later merkbaar en kunnen (vaak onbegrepen) fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaken. Hier zijn diverse behandelingsmethodes voor, zoals Somatic Experiencing.

Coaching

Misschien heb je alleen wat coaching nodig om je op weg te helpen. Soms heb je aan je partner en vriendinnen genoeg, dat is voor iedereen weer anders. Kijk naar wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt. Ook daarvoor kun je dus altijd terecht bij je verloskundige of je huisarts. Maar wil je zelf op zoek, dan zijn hier een aantal (regionale) adressen.

Waar

  • Djoke.nlexternal-link voor steun in de rug d.m.v. coaching of counseling, praktische ondersteuning.
  • Frou Frou Coachingexternal-link voor o.a. online mama coaching.
  • Care for Womenexternal-link Landelijke organisatie, gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen en het hormonale systeem in het bijzonder. Door heel Nederland zijn er praktijken waar Care for Women specialisten klaarstaan om je te helpen je snel beter te voelen. Kijk op de website voor een praktijk/consulent in jouw omgeving.
  • Boek ‘Perfecte moeders bestaan niet‘ (ISBN 9789401411455) van de helaas in 2016 overleden vrouwencoach en voormalig verloskundige Diana Koster.
  • Gilissen Psycholoogexternal-link Zwangerschapspsycholoog in Nijmegen.
  • Ada Bontje voor o.a. Somatic Experiencing
  • Praktijknine2five is er voor vrouwen en mannen die te maken hebben gehad met verlies voor, tijdens of vlak na de zwangerschap.
  • Stichting MeMam: van moeders tot moeders
Depressie tijdens zwangerschap
Postnatale depressie