Mindfulness & Meditatie

[breadcrumb]

Mindfulness betekent: ‘bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel’. Je leert met je aandacht in het hier en nu te zijn. Je leert gedachten en gevoelens te observeren en als het ware op afstand waar te nemen en gevoelens toe te laten zonder erdoor overweldigd te worden. Daarnaast leer je om compassie te hebben en mild te zijn voor jezelf en voor anderen. Stress en gepieker neemt af omdat je minder met het verleden en de toekomst bezig bent.

Zwanger zijn is een hele bijzondere periode in je leven. Toch is het vaak druk en vergeet je makkelijk stil te staan bij je groeiende baby in de buik. Bij zwangerschapsmindfulness leer je je aandacht te brengen naar jezelf en je baby. Je leert beter ontspannen en je krijgt handvatten om met de pijn van de bevalling om te kunnen gaan.

Onderzoek toont aan dat stress en zwangerschap niet samen gaan. Er wordt in steeds meer studies aangetoond dat langdurige stress negatieve invloed heeft op het ongeboren kind. Een zwangerschap zou als een ‘roze wolk’ moeten voelen, maar veel vrouwen geven echter aan dat ze best gestrest zijn en zich veel zorgen maken over zowel de zwangerschap, hun ongeboren kindje als de bevalling. Het kan ook zijn dat je een eerdere ervaring hebt met een bevalling, die niet prettig verlopen is. Dit kan veel angst geven voor een volgende bevalling.  Een zwangerschapsmindfulnesscursus leert je om anders om te gaan met angst en stress, waardoor angst vermindert en je meer kan ontspannen.

Wordt een ontspannen moeder en gun daarmee je kind de beste start in het leven.

De oefeningen worden toepast in de training, maar er wordt ook van je verwacht dat je thuis oefent. Hiermee bereik je het beste resultaat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er al na acht weken van trainen veranderingen in de hersenstucturen ontstaan, die zorgen voor een meer tevreden en ontspannen gevoel.

mindfulness zwangerschap zwanger nijmegenAanvang: n.v.t.

Samenstelling: groepsverband, soms ook mogelijk om met partner te doen

Aantal keer: ca. 8 keer a 2 uur

Kosten: ca. €250

Waar: volgt nog.

Meditatie

Maar wat is dan het verschil met meditatie? Kort gezegd is mediteren je aandacht verleggen, bijvoorbeeld op je ademhaling of op een voorwerp. Je probeert je tijdens een mediatie volledig af te sluiten voor prikkels van buitenaf. Je aandacht gaat puur en alleen uit naar je ademhaling of het object en rest van de wereld doet er even niet toe. Bij mindfulness ligt de nadruk op ervaren en leren door te doen. Meditatie is hierbij een belangrijk onderdeel, waarbij de focus op het lichaam ligt. Of zoals beschreven in een blog: ‘Mindfulness is seculier en kan helpen om tijdelijk stress te verlichten; het boeddhistisch mediteren is spiritueel waarbij je een spiritueel pad volgt met als einddoel de verlichting’.