Sporten na bevalling

Je kunt weer beginnen met sporten na de nacontrole bij verloskundige of gynaecoloog. Bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties kun je in principe na 6 weken al beginnen met sporten. Bij een keizersnede is dit meestal 8 tot 10 weken. Het is verstandig je sportactiviteiten te bespreken met je arts. Bij het opbouwen van het sporten is het van belang dat je goed naar je lichaam luistert. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe zwaarder de bevalling was, hoe langer het herstel duurt. Houd dus rekening met je lijf en gun je lijf de tijd te herstellen.

Aandachtspunten bij sporten na bevalling

Buikspieren

Het is belangrijk dat je na je bevalling de buikspieren rustig de tijd geeft om weer aan te sterken. Als je direct aan de slag gaat met zware buikspieroefeningen loop je het risico dat je te snel te veel druk uitoefent op je rechte buikspieren. De rechte buikspieren kunnen tijdens de zwangerschap wat uit elkaar gaan staan (diastase). Drie op de tien vrouwen houdt na de eerste zwangerschap een lichte diastase. Na meerdere zwangerschappen neemt de kans op een diastase toe. Een lichte diastase van maximaal 1 cm breed en 5 cm lang herstelt doorgaans spontaan wanneer je de buikspieren weer rustig aansterkt.

Bekkenbodemspieren

Je bekkenbodemspieren hebben een behoorlijke stretch doorstaan tijdens de bevalling. Het is dus erg belangrijk deze spieren zo snel mogelijk te laten herstellen. Je kunt ze vrij eenvoudig en ook al vrij snel trainen terwijl je op de bank zit en doet alsof je je plas ophoudt.

Begeleid sporten

Het beste is eigenlijk nog wel om onder professionele begeleiding je sportieve leven weer op te pakken en te werken aan fysiek herstel. Na een tijdje voel je je weer fit genoeg en is je lichaam weer hersteld genoeg om je oude sport weer op te pakken. En wie weet heb je een nieuwe sport ontdekt!

Scroll even door voor alle mogelijkheden in de regio.

Hardlopen na bevalling

Sprintjes trekken of kilometers lang gaan hardlopen is niet heel verstandig, maar je kunt wél de wandeling met je baby actiever maken door te joggen terwijl je de kinderwagen voor je uit duwt. Je zult ook wel merken aan je lijf als het nog niet aankan deze schokken op te vangen. Luister hier goed naar!

Sporten met je baby

babybootcamp

Het excuus ‘ik moet thuis zijn voor de baby’ hoeft niet meer! Er zijn diverse manieren om samen met je baby te gaan sporten. Baby-Bootcamp® is daar een voorbeeld van. Het is een fitnessprogramma voor mama’s en baby’s van 3 tot 9 maanden. Spierverstevigende oefeningen voor je rug en bekkenbodemtraining, maar ook de bekende probleemzone van buik, billen en benen wordt aangepakt en afgewisseld met leeftijdsgerichte oefeningen voor je kleintje. Tijdens de les wordt gebruik gemaakt van de Baby-Belt, die helpt je baby te ondersteunen zodat ook je baby betrokken wordt in elke oefening die je doet. Kom dus back in shape terwijl je plezier maakt met je kleintje.
Een vergelijkbaar programma is Baby&Fit, waarbij de focus ligt op conditie opbouwen en weer dat je weer ‘back n shape’ komt. Daarnaast versterk je tegelijkertijd op een leuke manier het contact met je kindje en is er ook aandacht voor het stimuleren van de motoriek van je kindje. De lessen vinden binnen plaats, maar bij mooi weer kan dat ook buiten zijn.

Wat & Waar sporten in de regio Nijmegen

Online trainingen

Nog niet zo de behoefte om naar buiten of naar de sportschool te gaan? Hier volgen een aantal sites met praktische informatie en oefeningen die je thuis – weliswaar op eigen verantwoordelijkheid – kunt doen: