Leestip: Bij jou weet je het maar nooit

Bij jou weet je het maar nooit: een persoonlijk dagboek over kanker in de zwangerschap en daarna.

Mariska is 34 weken zwanger als ze in 2016 de diagnose lymfeklierkanker krijgt. Blije babydozen maken plaats voor informatiemappen over chemokuren en pruikensessies. Tien dagen later komt haar zoontje Fynn ter wereld, prematuur maar kerngezond. Kort daarna start de chemo. Het lijkt overzichtelijk, een half jaar behandelen en 90 procent genezingskans. Maar alles loopt anders. ‘Bij jou weet je het maar nooit’, hoort ze te vaak van haar artsen. Inmiddels zijn Mariska en haar gezin zes jaar verder. Ze is weer – tijdelijk – schoon, nadat de ziekte al drie keer is teruggekomen.

De eerste vier jaar houdt Mariska een dagboek bij, dat ze in 2021 uitbracht: een nuchter, openhartig en ontroerend verslag over de impact van kanker op een pril gezin, over vallen en opstaan, angst en vertrouwen, genieten van kleine dingen en over het dagelijks leven met een klein kind. Ze deelt ook praktische tips voor patiënten, naasten en zorgverleners.

De opbrengst van haar boek doneert ze volledig aan oncologische goede doelen. In 2022 is dat Stichting STER(k). STER(k) helpt vrouwen die tijdens hun zwangerschap of in het eerste jaar na hun bevalling een kankerdiagnose hebben gekregen, met emotionele steun, praktische adviezen en met bijeenkomsten waar vrouwen hun ervaringen kunnen delen. STER(k) wil dat zwangere vrouwen met kanker zich ook zoveel mogelijk gewoon zwangere vrouw en jonge moeder kunnen voelen. Dat is volgens Mariska een van de meest waardevolle ‘cadeaus’ in een periode waarin je volop met nieuw leven én je eigen sterfelijkheid geconfronteerd wordt. Mariska schrijft ook blogs over leven met kanker.

Voor meer info en haar boek zie: www.mariskaboshoven.nl
Instagram: @marisboshoven.nl

Wil je meer weten over STER(k) of hen steunen met een donatie? Zie www.stermetk.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.